Scurt istoric

Istorie Octombrie 24, 2014

Prima atestare documentară se află într-un act de la 1532, când se arată că satul Bahna era în hotar cu satul Mărgineni, iar în anul 1612, este amintit în hotarul satului Troiţa, de pe valea râului Cracău, când satul şi Biserica au fost dăruite de domnitorul Ştefan Tomşa, mănăstirii Bisericani, mărturii fiind numele de călugări de pe pomelnicul ctitorilor. 

Pe o inscripţie de pe piciorul Sfintei Mese, apare anul 1846, ca an probabil al strămutării bisericii din satul Troiţa pe actualul amplasament. Această mutare, a fost motivată de faptul, că la sfârşitul sec. al – XVIII-lea, toate satele de pe valea Cracăului au fost strămutate ca urmare a inundaţiilor.

Biserica Sf. Nicolae Bahna a fost renovată în 1970 de preotul Florea Constantin şi a primit al doilea hram “Naşterea Maicii Domnului”.

În 1971, Parohia Bahna devine filie a Parohiei Dochia, preot paroh devenind Pr. Florea C-tin.

Reînfiinţarea Parohiei Bahna, s-a produs în anul 1994, printr-o hotărâre a Arhiepiscopiei Iaşilor, iar primul paroh a fost Pr. Savin Vasile, din 1998, suplinind-o pentru un an de zile.

Din anul 1999, Parohia Bahna a fost preluată de Pr. Pintilie Gabriel, care a pastorit până în anul 2009.

Între anii 1999 – 2004, au avut loc ample lucrări de consolidare şi renovare a Sfântului Locaş, s-a pictat biserica în tehnica fresco şi a fost dotată cu mobilier nou din strejar sculptat, strane, iconostase şi icoane împărăteşti.

Totodată, s-au depus eforturi pentru construirea unei case sociale, dotată cu bucătărie, sală de mese şi bibliotecă, precum şi un apartament pentru familia preotului.

Întreaga muncă a enoriaşilor şi a preotului de atunci a fost încununată prin sfinţirea bisericii în data de 23.10.2004 de către PF. Daniel, Patriarhul BOR, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

De la data de 01.07.2009, Parohia Bahna este pastorită de Pr. Chifu C-tin Cătălin.